• Predstavnici BiH na IPhO 2016
  • Predstavnici BiH na EuPhO 2018
  • Bh. olimpijski tim na IPhO 2015

Najbolji mladi fizičari otputovali na 48. Međunarodnu olimpijadu iz fizike

Objavljeno četvrtak, 13 Juli 2017

Predstavnici Bosne i Hercegovine otputovali su jučer sa sarajevskog aerodroma na 48. Međunarodnu olimpijadu iz fizike koja će se održati u Indoneziji od 16. jula do 24. jula, u gradu Yogyakarta. Nakon dugog putovanja, naši učenici će imati priiliku da se dva dana odmore uoči zvaničnog otvaranja olimpijade nakon čega ih čeka naporan rad u izradi eksperimentalnih i teorijskih zadataka. Izrada zadataka traje dva dana po pet sati.

U danima kada je odmor za učenike, odnosno fakultativni izleti koje organizira domaćin, voditelji Mirsad Tunja i Senad Isaković (studenti četvrte godine Odsjeka za fiziku PMF-a u Sarajevu) će učestvovati u radu Međunarodnog olimpijskog odbora na kojem će se raspravljati o predloženim zadacima. Nakon što se utvrdi konačni oblik teksta zadataka, voditelji ekipa imaju zadatak da prevedu englesku verziju na maternje jezike. Ovaj proces traje dugo tako da nije neuobičajno da se desi da većina država prijevod završi nakon 20 sati neprestanog rada.

Na ovogodišnjoj olimpijadi je prijavljeno 88 država sa ukupno 424 učenika. Olimpijada se završava 23. jula nakon čega će biti poznati rezultati. Povratak naše ekipe se očekuje 26. jula u 13:15 h na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

ipho2017