• Predstavnici BiH na IPhO 2016
  • Bh. olimpijski tim na IPhO 2015

Važna obavijest za učenike - takmičare

Objavljeno ponedjeljak, 03 April 2017

Ekipa mladih fizičara Bosne i Hercegovine je pozvana da učestvuje na prvoj Evropskoj olimpijadi iz fizike koja će se održati u Estoniji u periodu 20. 05. - 24. 05. 2017. godine.

S obzirom da je potrebno registrovati članove ekipe do 10. aprila, članovi ekipe iz FBiH će se izabrati na osnovu postignutih rezultata učenika iz grupe D. Zbog ove činjenice, zadaci grupe D umjesto klasičnih dugih zadataka koji obično dolaze na IPhO, bit će kratki sa naglaskom na logici i kreativnosti. Ovaj tip zadataka prema uputstvima organizatora EuPhO-a može se očekivati na Evropskoj olimpijadi, a primjere ovakvih zadataka možete naći na zvaničnom sajtu Evropske olimpijade iz fizike kao i na sajtu Estonsko-finskih olimpijada iz fizike. Ovakvi zadaci mogu odgovarati i mlađim učenicima, tako da pozivamo i mlađe učenike da se takmiče u grupi D.

Ukoliko neko od učenika želi da se takmiči u grupi D, a nije prijavljen u istu, može se prijaviti putem emaila Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

Budući da finansijska sredstva za pokrivanje kotizacije i troškova putovanja nisu još uvijek obezbjeđena, postoji mogućnost da se odustane od učešća na EUPhO.

Članovi ekipe koja će BiH predstavljati na IPhO izabrat će se na državnom takmičenju.