• Predstavnici BiH na IPhO 2016
  • Predstavnici BiH na EuPhO 2018
  • Bh. olimpijski tim na IPhO 2015

Dopis povodom dodjele nagrade najboljim učenicima u FBiH

Objavljeno ponedjeljak, 05 Decembar 2016

Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, dr. Ante Starčevića bb, 88 000 Mostar
Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Reisa Džemaludina Čauševića 1, 71 000 Sarajevo
Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Muhameda Hevaije Uskufija 1, 75000 Tuzla
Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona, Stanična 43, 72270 Travnik
Predstavnicima medija u Bosni i Hercegovini

Predmet: Dopis povodom svečane dodjele nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine u školskoj 2015/16. u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke


U ponedjeljak, 5.12.2016. godine će se održati dodjela nagrada „najboljim“ učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2015/2016. godinu. Ove godine Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke (FMON) je donijelo odluku da svaki kanton nominuje po tri najbolja učenika iz osnovnih i srednjih škola [1] te im dodijeli nagrade. Prvobitna lista nagrađenih učenika objavljena je 29.11.2016. godine. Iz za sada potpuno nepoznatih razloga, među nagrađenim učenicima nisu se našla dva najuspješnija predstavnika Bosne i Hercegovine na svjetskim olimpijadama iz fizike, te stoga smatramo za našu obavezu da Vam se obratimo i tražimo objašnjenja.

Društvo fizičara u Bosni i Hercegovini je tokom posljednjih dvadeset godina organizovalo takmičenja na kojima se biraju najuspješniji učenici koji predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na svjetskim olimpijadama iz fizike. Da se zaista radi o najuspješnijim učenicima potvrđuje činjenica da su ovi učenici uvijek uspješno predstavljali Bosnu i Hercegovinu, osvojivši ukupno dvadeset medalja na međunarodnim takmičenjima. Uzimajući u obzir uslove u kojima se naši učenici pripremaju za navedena takmičenja, njihov samostalan trud i zalaganje kako bi časno predstavili našu zemlju, nedostatak resursa tokom priprema i vrlo slabu podršku vlasti, njihovi uspjesi postaju još veći. I pored svih teškoća na koje nailaze na svom putu, do sada su se uspješni učenici mogli osloniti na to da će njihov uspjeh biti prepoznat i nagrađen od strane institucija u Bosni i Hercegovini. Ove godine to očigledno nije slučaj.

Upravo iz tog razloga Društvo fizičara u Bosni i Hercegovini smatra nedopustivim ignorisanje uspjeha naših najboljih učenika – budućih naučnika, profesora, inžinjera i intelektualaca – te nalazimo nevjerovatnim da se uspjesi potvrđeni međunarodnim priznanjima i stipendijama najprestižnijih svjetskih univerziteta smatraju nevažnim od strane institucija u Bosni i Hercegovini. Naime, na ranije spomenutoj listi najboljih učenika osnovih i srednjih škola nisu se našla do sada dva najuspješnija predstavnika Bosne i Hercegovine na svjetskim olimpijadama iz fizike, a koji su po svojim uspjesima daleko ispred svih ostalih nagrađenih učenika na listi:

Nermedin Džeković: osvajač srebrene medalje na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine, osvajač bronzane medalje na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike 2015. godine, student fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu,
Bahrudin Trbalić: osvajač srebrene medalje na Internacionalnoj olimpijadi iz fizike 2016. godine i 2015. godine, student na MITu (najbolje rangiranom univerzitetu u svijetu u oblasti prirodnih i tehničkih nauka) [2],[3].

Uz to, posebno želimo naglasti da se Bahrudin Trbalić prvobitno nalazio na listi nagrađenih učenika, objavljenoj 29.11.2016. godine na web stranici FMONa [4]. Ipak, dana 02.12.2016. godine, samo jedan radni dan prije dodjele nagrada 05.12.2016. godine, njegovim roditeljima javljeno je bez obrazloženja kako Bahrudin ipak neće biti nagrađen, a ubrzo je na web stranici FMONa postavljena prepravljena lista na kojoj se ne nalazi njegovo ime [5].

Na listi nagrađenih učenika osnovnih škola mjesta nije bilo ni za najbolju mladu fizičarku u FBiH od koje u budućnosti očekujemo medalje sa svjetskih takmičenja. Prema kriterijima nepoznatim javnosti izostavljena je učenica OŠ „Safvet-beg Bašagić“ iz Novog Travnika Amila Mujkić, pobjednica ovogodišnjeg kantonalnog i federalnog takmičenja iz fizike za osnovne škole u kategoriji osmih razreda, što je najveći nivo takmičenja za osnovne škole.

 

Zbog svega navedenog, kao kolektiv Društva fizičara u Bosni i Hercegovini pitamo zašto se Amila Mujkić, Nermedin Džeković i Bahrudin Trbalić ne nalaze među nagrađenim učenicima, iako to svojim uspjesima uveliko zaslužuju.

Odgovor na ova pitanja  tražimo od svih ministarstava nadležnih za ovu problematiku i (in)direktno uključenih u slučaj navedenih učenika:

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke,
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo,
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona,
Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona,

te se nadamo kako će ovaj veliki propust biti riješen na pravedan način – način koji nagrađuje pošten rad, trud i ostvarene uspjehe, te koji pokazuje kako je u Bosni i Hercegovini uprkos svim preprekama ipak moguće znanjem hrabro koračati u budućnost.

Osim toga, do sada su se takmičenja iz fizike za učenike osnovnih i srednjih škola u Federaciji Bosne i Hercegovine održavala u organizaciji Društva fizičara u BiH uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke. Budući da FMON nije objavio u 2016. godini konkurs za sufinasiranje/finansiranje takmičenja, zanima nas da li Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke odustaje od podrške prema učenicima koji na najbolji mogući način predstavljaju svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu, putem nauke i stečenih znanja prepoznatih na međunarodnim nivoima.

Navedene reference:

[1]:http://www.fmon.gov.ba/Obavjest/Pregled/290
[2]:http://www.klix.ba/vijesti/bih/mladi-fizicari-vratili-se-s-olimpijade-u-indiji-ostvaren-do-sada-najveci-uspjeh/150713086
[3]:http://www.klix.ba/vijesti/bih/sjajan-rezultat-mladi-bh-fizicari-osvojili-dva-srebra-na-olimpijadi-u-cirihu/160717001
[4]:https://drive.google.com/file/d/0B_9NarRPZo6pYkxOV0MzSGs4T2c/view
[5]:http://www.fmon.gov.ba/Upload/Ostalo/ab812416-f56b-4406-bf2d-26d38bbfff44_TABELE%20U%C4%8CENIKA%20OSNOVNIH%20I%20SREDNJIH%C5%A0KOLA%2002.12%202016.pdf

S poštovanjem,

Upravni odbor Društva fizičara u Bosni i Hercegovini
Predsjednica Društva, prof. dr. Rajfa Musemić


Sarajevo, 04.12.2016.