• Predstavnici BiH na IPhO 2016
  • Predstavnici BiH na EuPhO 2018
  • Bh. olimpijski tim na IPhO 2015

Veliki uspjeh bh. tima na 46. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike

Objavljeno utorak, 14 Juli 2015

Na 46. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike (IPhO 2015) za učenike srednjih škola koja se ove godine održava u Indiji u periodu 5. do 12. jula, mladi fizičari iz Bosne i Hercegovine ostvarili su do sada najveći uspjeh otkad naša zemlja učestvuje na ovom takmičenju. U konkurenciji 84 zemlje i preko 380 učenika iz čitavog svijeta, naš tim je osvojio jednu srebrenu i jednu bronzanu medalju te dvije Pohvale (Počasne medalje). Bahrudin Trbalić (Međunarodna srednja škola, Tuzla) osvojio je srebrenu medalju dok je Nermedin Džeković (Međunarodna srednja škola, Sarajevo) osvojio bronzanu medalju. Ovo je ukupno treća srebrena i peta bronzana medalja za našu državu na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Naida Dedić (Gimnazija “Visoko”, Visoko) i Ajdin Palavrić (Prva gimnazija, Zenica) dobitnici su Počasne medalje.

 

Voditelji bh. tima na IPhO 2015 bili su Nudžeim Selimović (student Odsjeka za fiziku) i Benjamin Fetić (asistent na Odsjeku za fiziku).

Odlazak našeg tima na Međunarodnu olimpijadu iz fizike podržali su Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, te HIFA Oil Tešanj, AN Projekt Doboj Jug, Velfarm Gračanica, Ekoservis Tešanj, Master Fashion Travnik, Ganjgoline Doboj Jug, MBA Usora, Kamenorezac Doboj Jug i HIFA Petrol Sarajevo.

Nažalost, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona odbilo je da finansira odlazak Bahrudina Trbalića, predstavnika iz Tuzlanskog kantona.

Odgovor MONKSTK

Odluka Minstarstva civilnih poslova BiH